czwartek, 20 marca 2014

❤ ♥ CIY - cake pops ♥ ❤

 Cześć ! Dzisiaj zapowiadany post z serii CIY - Cook it yourself :3 Pokaże wam szybki , prosty i pyszny przepis na tak zwane cake pops'y :) Zaletą jest na pewno to że nie trzeba ich piec.Oryginalny przepis na te pyszności jest z ciasta.Mój jest jednak troszeczkę inny , szybszy w każdym razie :>


 Składniki :
  • Biszkopty
  • Nutella
  • Serek Mascarpone
  • czekolada biała oraz gorzka
  • posypki / wiórki kokosowe - co chcecie

Jak widzicie  nie podałam ile czego trzeba bo tak naprawdę sama robiłam wszystko na oko , więc dodajcie wedle uznania :)

Najpierw kruszymy biszkopty ( ja je starłam na tarce ) do małej miseczki/naczynia. Do dużej miski łyżką dodajemy trochę serka mascarpone ( około pół opakowania , ja dałam 3 duże łyżki ) i nutelle (około 60 g) żeby było jej trochę mniej niż serka mascarpone (żeby nie było za słodko). Mieszamy na gładką masę. Później wsypujemy biszkopty i znowu mieszamy.Kiedy wszystko będzie już zmieszane ręką formujemy kulki z masy i układamy je na desce do krojenia.
Wstawiamy do zamrażalki na 10 min. Potem wyciągamy i jeszcze raz formujemy ładne kuleczki (tamte mogły się przylepić do deski i zmienić kształt , a teraz kiedy są schłodzone łatwiej jest z nich zrobić kulki). Ponownie wkładamy je na około 10 / 15 min do zamrażalki (uważajcie na to by nie zamrozić ich ! mają się tylko schłodzić). W czasie chłodzenia naszych cake popsów , w kąpieli wodnej rozpuszczamy nasze czekolady ( jeśli chcecie uzyskać różową czekoladę , dodajcie do białej odrobinkę czerwonego barwniku spożywczego - specjalnego do czekolady)przygotujcie patyczki lizaków (jeśli nie macie to do szaszłyków) oraz posypki.Gdy wyjmiemy nasze kuleczki z zamrażarki po kolei każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie i wbijamy w kuleczkę , czekamy chwilkę by czekolada stwardniała.


Cake popsy zanurzamy w czekoladzie i sypiemy posypką. Możecie je ozdobić jak tylko zechcecie ! Użyjcie wyobraźni :D. Jeśli chcecie poszukajcie inspiracji w internecie. Potem cake popsy zostawiamy do wyschnięcia i jemy :3 Zaopatrzcie się w stojak na lizaki: kawałek styropianu, tekturowe pudełko z wydrążonymi dziurkami, niski i szeroki  słoik wypełniony np. kaszą, a nawet twardy owoc, w który będziecie mogli wbić patyczki (jabłko,pomarańcza).Gdy chcemy zostawić je na później , włóżcie je do lodówki a będą jeszcze lepsze ! ^^


Mam nadzieje że post wam się spodobał i ktoś wykorzysta przepis :) Jeżeli chcecie więcej takiego typu postów (kolejne będą gofry ;D ) to napiszcie mi w komentarzu :* 

Do następnego posta , Zuzia

9 komentarzy:

  1. Smakowicie wyglądają :)

    http://perfectly-fashionable.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam mniamm ale mi smaczka narobiłaś :* Na pewno skorzystam z przepisu na weekend :)

    wpadnij do mnie jeśli chcesz, będzie mi miło ;p http://life-by-mela.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. hahahha trzeba kiedyś będzie razem zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już zrobione ;D Kuchareczky = Ja + ty + Cinquś <3

      Usuń
  4. mmmmniiiiaaaaam !! :D

    http://thegrisgirl.blogspot.com.es/2014/03/the-gris-girl-for-dressale.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda :)
    http://sandraaa-blog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Extra te cake popsy :*

    OdpowiedzUsuń

Za każdy komentarz bardzo dziękuje ♡ Mam nadzieje że podoba ci się mój blog , jeśli tak , zostaw po sobie jakiś ślad w postaci komentarza lub obserwacji ,to motywuję ♥